A+ A A-

Verica Bošković, Banja Luka

Poslovna aktivnost: Proizvodnja malog obima
Ciklus: Treći

Verica je vlasnik zanatske radnje koja se bavi izradom različitih tekstilnih proizvoda namjenjenih za svadbene svečanosti. Ovim poslom se bavi od 1991. godine, a asortiman proizvodnje, pored tekstilnih proizvoda namjenjenih za svadbe, čine i naramenice koje se koriste u tekstilnoj industriji prilikom izrade odjevnih predmeta. Pored Verice ovom vrstom proizvodnje se bavi samo još jedna zanatska radnja na teritoriji BiH. Proizvodi se plasiraju na cjelokupnom teritoriju Bosne i Hercegovine, a manji dio se izvozi u Srbiju.

Verica je do sada koristila dva kredita odobrena od strane mikrokreditne organizacije Mikrofin, Banja Luka, a u toku je korištenje i trećeg kredita (20.000 KM uz rok otplate od 18 mjeseci). Sredstva kredita su korištena za nabavku šivaćih mašina i repromaterijala.

Datum poslednje izmene utorak, 14 oktobar 2014 14:08

Pogodaka: 2408

Esma Koštić, Orčeva Luka, Velika Kladuša

Poslovna aktivnost: Poljoprivreda i stočarstvo
Ciklus: Drugi

Esma, zajedno sa ostalim članovima porodice, živi od poljoprivrede i stočarstva. Nakon kolapsa nekadašnjeg privrednog giganta Agrokomerca mnogi stanovnici Velike Kladuše i okolnih sela su ostali nezaposleni i preorijentisali su se na poljoprivrednu proizvodnju. Esma drži 4 krave muzare i redovito isporučuje mlijeko mljekari Meggle u Bihaću. Ove ratarske sezone Esma je bila kooperant lokalne zemljoradničke zadruge “Ratar” iz Marjanovca preko koje je isporučila kompletan urod krastavaca, sa parcele od 4 dunuma, banjalučkoj Vitaminci. Esma trenutno, u saradnji sa istom zemljoradničkom zadrugom, odgaja piliće koje će, po završetku ciklusa, isporučiti zadruzi.

Esma trenutno koristi drugi kredit odobren od strane mikrokreditne organizacije MIKROFIN, Banja Luka u iznosu od 5.000 KM (iznos prvog kredita je bio 4.000 KM). Oba kredita su joj pomogla u nabavci stoke, organizovanju proizvodnje krastavaca i nabavci jednodnevnih pilića.

Datum poslednje izmene utorak, 14 oktobar 2014 14:07

Pogodaka: 2577

Milenko Grubačić, Nevesinje

Poslovna aktivnost: Stočarstvo
Ciklus: Osmi

Milenko živi u selu Rast u Nevesinju, 14 kilometara od grada i bavi se uzgojem rasnih krava i prodajom mlijeka i teladi. Trenutno ima 12 rasnih krava koje se nalaze u dvije štale. Za mlijeko ima stalnog kupca, mljekara "Perfetto Plus" iz Nevesinja. Osim toga klijent pored svoje teladi kupuje i drugu, tovi ih i prodaje. Prošlog ljeta je osvojio nagradu na sajmu stočarstva u Nevesinju za najbolju kravu.

Milenko je do sada uredno otplatio 6 kredita, odobrenih od strane Mikrokreditne organizacije "Benefit" Istočno Sarajevo. Sredstva kredita iskoristio je za nabavku rasnih krava, muzilice, kombajna.

U maju 2006. godine odobren mu je kredit u iznosu 20.000,00 KM sa rokom otplate 24 mjeseca, koji je iskoristio za kupovinu prese. U septembru 2006. odobren mu je dodatni kredit u iznosu 20.000,00 KM sa rokom otplate 36 mjeseci koji je iskoristio za izgradnju nove štale.

Datum poslednje izmene utorak, 14 oktobar 2014 14:07

Pogodaka: 2873

Tatjana Kalaba, Prnjavor

Poslovna aktivnost: Peradarstvo
Ciklus: Treći

Kao i mnogi drugi stanovnici Srpca, Prnjavora i okolnih sela i Tatjana je, svojevremeno (1989), zajedno sa ostalim članovima porodice podigla objekat za bavljenje peradarstvom. Međutim, zbog događaja koji su uslijedili na ovim prostorima početkom 90-tih, uzgoj i tov pilića u tom objektu započet je tek 2001. godine. Od tada se Tatjana intenzivno bavi uzgojem jednodnevnih pilića, oko 6.000 komada u jednom turnusu. Paralelno sa tovom pilića Tatjana se bavi i proizvodnjom konzumnih jaja (u zasebnom objektu se nalazi 550 koka noslija). Proizvedena jaja i pilići se plasiraju na lokalno tržište, stalnim kupcima.

Tatjana je do sada iskoristila dva kredita odobrena od strane mikrokreditne organizacije MIKROFIN, Banja Luka, a u toku je korištenje trećeg kredita u iznosu od 20.000 KM sa rokom otplate od 36 mjeseci. Svi ovi krediti su iskorišteni za opremanje objekata za tov pilića ili koka nosilja i za nabavku neophodnih sirovina.

Datum poslednje izmene utorak, 14 oktobar 2014 14:08

Pogodaka: 2550

Biljana Jagodić, Livno

Poslovna aktivnost: Peradarstvo
Ciklus: Drugi

Biljana Jagodić živi sa mužem u prigradskom naselju Livna zvanom Brina. Njena priča je slična pričama mnogih koji su u posljednjih petnaest godina iskusili napuštanje obiteljskog doma pred ratnim vihorom, život u izbjeglištvu, i potom, povratak.

I ona i suprug su se našli u nezahvalnoj situaciji traženja posla kad ekonomske neprilike svake godine uvećavaju broj nezaposlenih. Suprug Borislav se uspio honorarno zaposliti u MUP-u, a Biljana se okrenula peradarstvu.

Nabavila je koke nosilice i smjestila ih u prizemlju obiteljske kuće. Svako jutro Biljana je sa košarom punom jaja na južnom ulazu livanjske tržnice.

Sa prvim kreditom od 2.000,00 KM na 12 mjeseci, koji joj od odobren od strane Mikrokreditne organizacije "Benefit", Biljana je povećala jato i kupila kaveze. Pronašla je par stalnih kupaca, vlasnika ugostiteljskih objekata i povećala zaradu.

Kredit koji je trenutno u toku iskoristila je za obnovu dijela jata čijom nosivošću nije bila zadovoljna i za kupovinu hladnjaka kako bi uskladištila i minimalizirala kvarljivost jaja.

Datum poslednje izmene utorak, 14 oktobar 2014 14:06

Pogodaka: 2592

2017 Mikrokreditno društvo Mikrofin, Banja Luka

Pretraga